Program


Vadbarokk - a Fonó zenekar és a Musica Profana közös koncertje / Bach Mindenkinek Fesztivál
2

Vadbarokk - a Fonó zenekar és a Musica Profana közös koncertje / Bach Mindenkinek Fesztivál

2019-ben ötödik alkalommal rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, melynek célja a klasszikus zene népszerűsítése. Idén a Hagyományok Háza új helyszínként csatlakozik a programhoz, március 19-én 19 órai kezdettel a Fonó zenekar és a Musica Profana Vadbarokk című koncertjét láthatja és hallhatja nálunk a nagyérdemű közönség.

A fesztivál alapítója és igazgatója Kovács Zalán László tubaművész.

Fonó Zenekar

A Fonó Zenekar a magyar "táncházas" népzenei új hullám második generációját képviseli. Muzsikusai mindig a laikusok számára rejtett dimenziók, a stílusok szigorú keretein belül testet öltő színek és hangulatok feltárására törekszenek.
A közelítések, azaz a műfajok közötti létező kapcsolódások feltárása, illetve megjelenítése motiválta nemrég megjelent, Vadbarokk című lemezük koncepciójának kialakítását. Az album alapgondolata abból a felismerésből fakad, amely szerint a népzenének a műzenére gyakorolt, számtalanszor elemezett hatása mellett a zene világát évszázadok óta formálja egy ezzel ellentétes irányú folyamat is.
A kései barokk idején, a Magyar Királyság területén a kor műzenéjének vonós-fafúvós-csembalós hangszeregyüttesei folkorizálódtak, azaz a hangszeres zeneszolgáltatást a falvakban is átvették a vonós alapú, esetenként itt is fafúvókkal, illetve a csembalót helyettesítő cimbalommal kiegészülő formációk.
„Lemezünkön a barokk kamarazenekarnak „megvadított”, népi változatai, valamint a mellettük tovább élő duda, vagy koboz hallhatók, többször olyan dallamokat, zenei témákat megszólaltatva, amelyek eredete is a kor műzenéjére mutat. Az itt hallható zenéket olyan hagyományőrző mestereinktől tanultuk, akik életvitelükkel, nem magas, de mély műveltségükkel még egészen közel álltak ahhoz az áhított állapothoz, amelyet harmóniának nevezünk.”

 

Musica Profana

A Musica Profana 1987-ben alakult, 16-18. századi zenét játszik korhű hangszereken.
Az együttes tagjai szaktudásukat, nemzetközi szaktekintélyek kurzusain tökéletesítették.
Neves magyar és külföldi együttesekkel és szólistákkal léptek fel különböző zenei produkciókban, fesztiválokon (Saint Donat Bach -Festival, Tour, Innsbruck, Radovljica, Csíkszereda, Varasd régizenei fesztival, Hollandia, Németország stb.)
Az együttes rendszeresen hallható itthon és külföldön egyaránt.
Nyaranta az együttes tagjai mesterkurzusokat tartanak.
Lemezeik: Kájoni kódex, Fechtschule, In Paradise, Noel, Antico e moderno