Program


Összefogás hagyományőrző mestereinkért/Jótékonysági koncert erdélyi idős népzenészeink megsegítésére

Összefogás hagyományőrző mestereinkért/Jótékonysági koncert erdélyi idős népzenészeink megsegítésére

Szalonna és bandája, az Üsztürü zenekar, Nyitrai Marianna, a Magos zenekar, Mihó Attila és barátai, Havasréti Pál, Virágvölgyi Márta, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és még számos zenész hozza el nekünk legszebb muzsikáját, hogy a közelgő ünnep alkalmából mi is átélhessük az ajándékozás örömét.  több

Az Erdélyi Táncházzenészek Találkozóján 2014-ben a résztvevők fogalmazták meg az idős, zenészek megsegítésének gondolatát. Tették ezt őszinte szeretetből, hiszen egykori mestereik legtöbbje egészségügyi és anyagi gondokkal küszködik; nem tudnak már muzsikálást vállalni, ezáltal a mindennapi kenyerük előteremtése is gondot jelent. Az ötletet tett követte és számos táncházban szerveztek gyűjtést számukra.
Ebben az évben ez ügy felkarolására az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza nagyobb szabású akciót indított el neves erdélyi táncház zenekarok, zenészek fellépésével jótékonysági koncerteket szervez Kárpát-medence szerte. November folyamán Sepsiszentgyörgyön és Kolozsvárott, decemberben Marosvásárhelyen és Budapesten lesznek jótékonysági koncertek, Csiszár Aladár, Duduj Rozália, Mezei Ferenc "Pikili", Jámbor István "Dumnezeu" valamint Csányi Sándor megsegítésére.

A sorozat utolsó előadását a budapesti Hagyományok Háza gyönyörűen felújított régi-új otthonában, a Budai Vigadóban tartják december 12-én 19 órától, neves zenekarok és művészek közreműködésével. Az előadás meghívott vendégei az Üsztürü zenekar, Nyitrai Marianna, a Magos zenekar, Mihó Attila és barátai.
A műsor szerkesztője: Szász József Árpád

Műsor

 

Köszönet

  • Nyitány: A ma tegnapja – Kalotaszegi hajnali muzsika (Szász József)
  • Duduj Rozáliának - Felcsík (Mihó Attila és barátai)
  • Csiszár Aladárnak - Magyarpéterlaka (Magos zenekar)
  • Jámbor István "Dumnezeu" -nak és Csányi Sándornak - Szászcsávás (Üsztürü és a Magyar Állami Népi Együttes táncosai)
  • Mezei Ferenc "Pikili"-nek – Ördöngösfüzes (Szalonna és bandája, Nyitrai Marianna és a Magyar Állami Népi Együttes táncosai)
  • Zárszó: A holnap mája (Havasréti Pál - Tiszta Forrás zenekar, Virágvölgyi Márta, Fekete Antal "Puma", Szucsán Sára, Nagy Benedek, Szucsán Zalán)

Ráadás

  • Kalotaszegi mulatság (Minden zenész és a Magyar Állami Népi Együttes táncosai)
  • Táncházba csalogató
  • Táncház - közös örömzenélés az Átriumban

 

Az est felajánlásait és bevételét teljes egészében a rászoruló idős mesterekhez juttatjuk el. 

Ajánló


19.00 - Balogh Melinda lemezbemutató Cigány népzene Erdélyből

A tavaly Zágrábban megrendezett közös előadás után folytatja az együttműködést a két együttes.…

16.00 - Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Gálaműsora