Program


Népi gyógyászat előadás - „Újra sláger a borsmenta: nincs holt szezon a gyógynövénygyűjtésnél!”

Népi gyógyászat előadás - „Újra sláger a borsmenta: nincs holt szezon a gyógynövénygyűjtésnél!”

Gyógynövények a 19-20. századi köztudatban a szervezett gyűjtések mentén. Az előadás középpontjában a gyógynövények gyűjtésének néprajzi-kultúrtörténeti vizsgálata szerepel. A népi gyógyászat rendszerében jelentős helyet foglaltak el a vadon termő gyógynövények, illetve a használatukra vonatkozó speciális tudás.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. november 9. csütörtök, 17:30

Gyógynövények a 19-20. századi köztudatban a szervezett gyűjtések mentén. Az előadás középpontjában a gyógynövények gyűjtésének néprajzi-kultúrtörténeti vizsgálata szerepel. A népi gyógyászat rendszerében jelentős helyet foglaltak el a vadon termő gyógynövények, illetve a használatukra vonatkozó speciális tudás. A 19. század második felében ezzel párhuzamosan a széles(ebb) körű gyógynövényismeret egy másfajta típusa is megjelent: a szaktudományok (botanika, kertészet, orvostudomány, gyógyszerészet) képviselői által népszerűsített tudásanyag, mely az ismeretterjesztő kiadványok, tanfolyamok mellett magába foglalta a növények szervezett begyűjtését egyaránt. Az előadás célja ismertetni a jelenség történeti hátterét és céljait, bemutatni a gyűjtött gyógynövényfajokat, továbbá a népi hagyományokkal felmutatható kapcsolódási pontjait.
Vukov Anikó Veronika a Móra Ferenc Múzeum néprajzkutató muzeológusa és a Szegedi Tudományegyetem Történettudományi Intézete Néprajzi Alprogramjának doktorjelöltje. Disszertációjának témája a különböző kulturális hatások mentén megjelenő gyógynövényhasználat és –ismeret.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!