Program


Népi gyógyászat előadás - Állati eredetű gyógyszerek a mongol népi gyógyászatban

Népi gyógyászat előadás - Állati eredetű gyógyszerek a mongol népi gyógyászatban

Az előadás során a hallgatóság megismerkedhet a hagyományos mongol orvoslás rövid történetével, egyes módszereivel, illetve mai társadalmi, gazdasági és ökológiai hatásaival. Avar Ákos, mongol és arab szakos orientalista, mezőgazdasági mérnök 2001 óta kutat Belső-Ázsia mongolok lakta vidékein (Mongólia, Oroszország, Kína). Egyik kiemelt kutatási témája a nomád ember és a természet kapcsolata és a hagyományos fenntartható gazdálkodási szemlélet vizsgálata.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 25. csütörtök, 17:00

A rendszerváltást követően Mongóliában a sámánizmus és a különféle népvallási rítusok újraéledésével párhuzamosan, egyre népszerűbbé vált a különféle népi gyógyászati módszerek alkalmazása is. Számos publikáció jelent meg a témában a ’90-es éveket követően, illetve különféle intézmények létesültek, ahol ezekkel a módszerekkel kezelik a pácienseket. A hagyományos diagnosztikai és gyógyítási technikák mellett a tibeti, kínai és mongol népi orvoslás gyógyszer alapanyagai is megtalálhatók már számos gyógyszertárban. A növényi, ásványi, valamint állati eredetű gyógyszerek közül a különféle állati szervek és testrészek kereskedelme, ennek illegális mivolta ellenére, ma virágkorát éli Mongóliában. A farkastüdő, bagolyhús, keselyűgyomor, medveepe és számos egyéb állati szerv már nem csak a feketepiacon kapható, hanem gyakran találkozhatunk velük különböző mongol internetes és újsághirdetésekben is. Ezek felhasználási módja egyrészt a népi mágiához köthető, ugyanakkor sok olyan is van köztük, amelynek a placebon túl valódi élettani hatása is van az emberi szervezetre.

Az előadás során a hallgatóság megismerkedhet a hagyományos mongol orvoslás rövid történetével, egyes módszereivel, illetve mai társadalmi, gazdasági és ökológiai hatásaival.

Avar Ákos, mongol és arab szakos orientalista, mezőgazdasági mérnök 2001 óta kutat Belső-Ázsia mongolok lakta vidékein (Mongólia, Oroszország, Kína). Egyik kiemelt kutatási témája a nomád ember és a természet kapcsolata és a hagyományos fenntartható gazdálkodási szemlélet vizsgálata. PhD értekezésében a mongol pásztorok jószágaikkal és vadállatokkal kapcsolatos állatismeretét dolgozta fel. A belső-ázsiai nomádoktól szerzett tapasztalatait itthon a Nógrád megyei családi birtokon igyekszik kamatoztatni, ahol hortobágyi rackajuhok törzstenyésztésével foglalkoznak.

Az előadás időtartama: ~120 perc (1 részben)

Ajánlatunk


A Megidézett Kárpátalja című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság.

A Csillagszemű Táncegyüttes idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A jubileumi év keretében több helyszínen is bemutatkoznak a Csillagszeműek különböző csoportjai a legkisebbektől a felnőttekig. Június 18-án a Hagyományok Házában az évad utolsó eseményén a gyermek, az ifjúsági és a felnőtt tagozat csoportjai is színpadra lépnek, a Timár Együttes közreműködésével. Az est folyamán vendégünk lesz a Csillagszeműek egri tagozata Panyik Henriett vezetésével. A programban Timár Sándor klasszikus művei mellett a fiatal csoportvezetők saját koreográfiái kerülnek színpadra. A műsort Vizeli Bálint és zenekara kíséri.

A Magyar Állami Népi Együttes előadása a Kárpát-medence néphagyományait (néptánc, népköltészet, népzene) feldolgozó, a női princípiumot a figyelem középpontjába állító, a „rítusokat felemlegető” táncszínház.

Ajánló


Hol került kapcsolatba Sisi a kalotaszegi varrottasokkal? Milyen volt a királyné magyar szobája Bécsben? Brüsszelből hozatott csipkéi hogyan hatottak a…

akár -25%
Magyar Állami Népi Együttes - Édeskeserű Jegyvásárlás

Nagy és nemes feladatra vállalkozik a Magyar Állami Népi Együttes erdélyi antológiájának színpadra állításával. Az Édeskeserű szerves folytatása annak az…

“Két kezem formálja, a lábam járja, szívem muzsikája!“ Magyar cigány mesterségek, virtuóz táncok, életérzések...

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!