Program


Goran Bojčevski Quartet (SLO) & Refugees for Refugees (BE)- Budapest Folk Fest - Kisebbségek hangjai
6

Goran Bojčevski Quartet (SLO) & Refugees for Refugees (BE)- Budapest Folk Fest - Kisebbségek hangjai

„Amikor klasszikus zenét játszom, fantasztikusan érzem magam, de nem tudom elképzelni az életemet improvizáció nélkül.” (Goran Bojčevski)
20.30 - Goran Bojčevski Quartet (SLO), Refugees for Refugees (BE)

A Ljubljanában élő macedón klarinétművész és zeneszerző Goran Bojčevski (aki klasszikus zenei képzettségét Szlovéniában és Ausztriában szerezte), zenéjében egyesíti a karrierje során tapasztalt összes impulzust: egy délről érkező zenei temperamentumot, a klasszikus zenéből gyökerező struktúrát és a jazz szabadságát. Számos nemzetközi együttműködése és az irigylésre méltó zenei mérföldek száma, amit a klasszikus, a jazz és a népzene területein megtett megerősítette azt a vágyát, hogy új kifejezési módot találjon. Így született meg a „Balkan nuevo”, a saját zenei stílusa, amely balkáni, latin és más elemeket egyesít egy műfajban. Mindez természetesen új lendületet és új művészi expedíciót jelent Bojčevski és kvartettje számára.

 „Elkötelezett a klasszikus zene iránt, anélkül, hogy a nép-, a jazz vagy a balkáni zenét megsértené, ami abszolút ritmusérzékének köszönhető. A klasszikus perfekcionizmus, a technikai ragyogás és a nyitottság keveréke lehetővé teszi, hogy átlépjen egy olyan szintre, ahol kreatívan egyesítheti a zenei stílusokat a legmagasabb művészi minőségben.”

Goran Bojcevski - klarinét

Jani Sever - billentyűk

Jošt Lampret - nagybőgő

Žiga Kožar - dobok

Ajánló


Körtánc - Kárpát-medence antológia

Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat bemutatja: KEREKUTCA mesejáték