Program


Gondolatok Táncban és Versben - Rémi Tünde és Appelshoffer János előadói estje

Gondolatok Táncban és Versben - Rémi Tünde és Appelshoffer János előadói estje

Gondolatok Táncban és Versben
Rémi Tünde és Appelshoffer János előadói estje
A Hagyományok Háza előadása a Magyar Kultúra Napja alkalmából
2019. január 21., 19.00

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. január 21. hétfő, 19:00

A Gondolatok Táncban és Versben című táncszínházi előadás a többszörösen kitüntetett és elismert táncművész és koreográfus páros, Rémi Tünde (EuróPAS- díj, Harangozó Gyula-díj, Magyar Ezüst Érdemkereszt) és Appelshoffer János (Örökös Aranysarkantyús, Népművészet Ifjú Mestere-díj, és Harangozó Gyula-díj) első önálló egész estés műsora.

 

Rémi Tünde és Appelshoffer János több mint tíz éven keresztül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) szóló táncosai voltak, és olyan kiemelkedő alkotókkal dolgoztak együtt, mint a Kossuth-díjas Foltin Jolán, Novák Ferenc és Zsuráfszky Zoltán. Első táncszínházi duettjük a 2005-ben Novák Ferenc által rendezett Magyar Elektra volt, melyben Rémi Tünde Klütaimnésztra királynét, míg Appelshoffer János a hódító Aegistust formálta meg. Ezt követte több nagy színházi szerep: János vitéz, Egri csillagok, Köműves Kelemen, Körhinta, Harangok.

A tánc mellett koreográfusként is gyakran részt vesznek táncszínházi előadásokban, mint például a Foltin Jolán rendezte Elmúlik, VANmeSe és Feketetó, vagy a Novák Péter nevéhez köthető és Szingapúrban is bemutatott Seasons of Life. Emellett a Magyar Táncművészeti Egyetem kötelékében adjunktusként nevelik a jövő nemzedék táncosait, pedagógusait. Életüket és pályájukat végigkísérte a folklór, népzene, néptánc és néphagyomány tisztelete, szeretete és ismerete, mely tudás visszaköszön a Gondolatok táncban és versben című táncszínházi előadásukban is. Az évek alatt megformált szerepek sokasága inspirálta a táncospárt, hogy érzéseiket egy egész estés előadásba öntsék. A tánc, zene és költészet hármas egységére épülő előadás a legfontosabb emberi érzéseket mutatja be: szeretet, szerelem, harag, fájdalom, veszteség. Rémi Tünde és Appelshoffer János a testükkel, táncukkal mesélnek a magyar történelem zivataros és sorsfordító eseményeiről, mint az I. világháború vagy az 1956-os forradalom, megmutatva az egyéni sorstragédiákat és boldogságokat.  A megkapó, hol lírai, hol szenvedéllyel teli táncokat a magyar irodalom legmeghatározóbb költőinek egy-egy verse (Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Áprily Lajos, Kányádi Sándor, Pilinszky János) egészíti ki, László Zsolt, a Radnóti Színház Jászai Mari-díjas színművészének interpretációjában. A zenei kíséretről pedig a népzenében otthonosan mozgó Ötödik évszak nevű formáció ifj. Csoóri Sándor vezetésével, és a Liszt Ferenc-díjas kiváló dzsessz zenész, Dresch Mihály gondoskodik.

Az előadás után lehetőséget nyújtunk az alkotókkal való beszélgetésre.

Moderátor: Orza Calin

Ajánlatunk


“Két kezem formálja, a lábam járja, szívem muzsikája!“ Magyar cigány mesterségek, virtuóz táncok, életérzések...

A székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes sok évtizede tartozik a legizgalmasabb vidéki néptáncműhelyek közé, köszönhető ez többek között két meghatározó alkotónak, vezetőnek, mesternek és tanítványának. Botos József a hetvenes évek elején kezdett el koreografálni és tanítani a királyi város néptáncegyüttesénél, a hetvenes évek közepétől három évtizeden át volt az együttes művészeti vezetője, számos fesztiváldíjas koreográfia készítője, a stafétát 2006-ban pártfogoltja és tanítványa Majoros Róbert vette át, aki sikeresen járja tovább a mestere által megkezdett utat. Az együttesnek készült igényes autentikus műsorok, táncjátékok, történelmi témájú tablók mellett mindkettőjük számára meghatározó a szülővároshoz való kötődés, a város életében való aktív jelenlét, a mester által megálmodott Királyi Napok megvalósítása, éltetése, a város fontos eseményein a tanítványokkal való részvétel, a szűkebb és tágabb közösség építése, a gyökerek fontosságának átadása.

A Kerekutca minden lakója egytől egyig hétköznapian furcsa, de szerethető figura, a közösség fontos részei, részesei. Mindenkitől lehet tanulni valamit, ami eligazít, végigkísér a Kerekutca ezer zegzugán. Hiszen a zene és a tánc színes forgatagában megelevenedő falunak, a házak közt szövődő kalandoknak egy szempillantás alatt részese lesz minden néző, hallgató, éneklő, táncoló.

Ajánló


Közös ég alatt - Egy színpadon a néptánc ifjú tehetségei és a Magyar Állami Népi Együttes A Hagyományok Háza és…

Április 6-án rendhagyó táncházzal – a Táncháztalálkozó Éjszakai báljával - várunk mindenkit 21 órától hajnali 4-ig a Hagyományok Házában, ahol…

Nagy és nemes feladatra vállalkozik a Magyar Állami Népi Együttes erdélyi antológiájának színpadra állításával. Az Édeskeserű szerves folytatása annak az…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!