Program


Fókuszban a koreográfusok: Neuwirth Annamária és Turi Endre

Fókuszban a koreográfusok: Neuwirth Annamária és Turi Endre

A játék, a dal, a tánc és a kézzel alkotás öröme mindenkit megillet, mert aki nem tud szépet alkotni, az rombolni fog.” – idézi Turi Endre hitvallásában Andrásfalvy Bertalan szavait, de választhatta volna mottójául ezt egész életpályájához Neuwirth Anna Mária is.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 9. szombat, 19:00

JÁTÉK, TÁNC, ALKOTÁS, ÖRÖM
Neuwirth Anna Mária és Turi Endre koreográfiái
Fókuszban a koreográfusok sorozat
„A játék, a dal, a tánc és a kézzel alkotás öröme mindenkit megillet, mert aki nem tud szépet alkotni, az rombolni fog.” – idézi Turi Endre hitvallásában Andrásfalvy Bertalan szavait, de választhatta volna mottójául ezt egész életpályájához Neuwirth Anna Mária is. Ez az idézet jól kifejezi és egységbe forrasztja a két koreográfust az alkotáshoz, a színpadi néptánchoz, a közösségek alakításához, a gyermekek tanításához való hozzáállásukat vizsgálva. Bár két különböző generációról beszélünk, akik az ország két teljesen más szegletéből indultak (Debrecen és Somogy megye) és alkotnak, összeköti őket a sok évtizedes elköteleződés egy műhely mellett, és az, ahogy fokozatosan minden energiájukat ráfordítva, „civil foglalkozásaikat” felhagyva, sok évtizedes munkásságukat áldozták, áldozzák a népi kultúra továbbéltetésére, táncegyüttesi közösségek egyben tartására, a gyermekek néptáncra nevelésére.
Előadók: Bihari János Táncegyüttes és gyerekcsoportjai, Somogy Táncegyüttes és gyerekcsoportjai, az Ady Endre Református Általános Iskola Kissziporka csoportja, valamint az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola „ESZBUKONG” csoportja
Az előadás után lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre.
A beszélgetés moderátora: Nemes Szilvia
Sorozatszerkesztő: Szögi Csaba

Neuwirth Anna Mária, vagy ahogy mindenki a mozgalomban ismeri, Panni vagy a sok évtized egykori és mai gyerekének Panni néni pályafutása Debrecenből és a Debreceni Népi Együttesben indult Béres András tanítványaként, majd asszisztenseként. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen megszerzett kémia-fizika szakos pedagógusi végzettségével került a Bihari János Táncegyüttesbe, ahol Novák Ferenc Tata és Foltin Jolán mellett bizonyította pedagógusi, szervezési, táncoktatói, koreográfusi képességeit, és minden bizonnyal az egyetemen megalapozott racionalitását és precizitását, a dolgokat pillanatok alatt átlátó és elrendező képességét négy évtizeden keresztül. A Bihariban megszervezte az utánpótlást, volt tánckarvezető, szakmai asszisztens és művészeti vezető is, megalapította és több mint 20 éven át irányította a Bihari Alapfokú Művészeti Iskoláját. Tíz éven keresztül volt a nyolcvanas években a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes vezetője Szögi Csabával.
Két évtizedig dolgozott a Népművelési Intézet néptánc szakmai referenseként, majd osztályvezetőjeként, ő volt a legendás Néptáncosok Szakmai Házának egyik elindítója, később a Hagyományok Háza osztályvezetője lett, amit az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület ügyvezető igazgatói pozíciója követett, amelynek 1990-ben ő volt az egyik kezdeményezője és alapítója a gyermek néptáncmozgalom összefogása érdekében.
Máig aktív pedagógus, a legkisebbektől a táncművészeti egyetemig és táncoktatók továbbképzéseig sok százan hallgatták az évtizedek alatt a Bihari mellett többek között a kispesti Ady Endre Általános Iskolában, a Magyar Táncművészeti Egyetemen vagy az Örökség továbbképzésein. Számos oktatási segédanyag, kiadvány szerzője, társzerzője, a néptánc iskolarendszerű és művészeti iskolai oktatási módszertanának és tananyagának egyik kidolgozója.
Nagyon sok koreográfiáját táncolják mai is művészeti alapiskolákban illetve gyermekegyesületekben.
Munkásságát számos díjjal elismerték, köztük a Prima primissima, Örökség és Életfa-díjat, 2022-ben megkapta a Magyar Táncművészek Szövetsége Életmű-díját.

Turi Endre kisgyermekként csöppent bele a néptánc világába a kaposvári Somogy Táncegyüttesben, ahova mostanáig a legtöbb szál köti, és ahol kisebb megszakításokkal mindmáig táncol. A kilencvenes években kezdett gyermekcsoportokat vezetni és ekkor készültek első koreográfiái is. A Magyar Táncművészeti Főiskola (később Egyetem) koreográfusi és néptáncpedagógusi szakát is. Három évig volt hivatásos táncos a Honvéd Táncegyüttesben, ahol megtanulta a világhírű táncegyüttes folklór és táncszínházi repertoárját is, számos külföldi turnén megfordult, magyarországi és határon túli fesztiválokon, rengeteg vendég koreográfus és táncoktató által gazdagodott tánctudása.
2002-től művészeti vezetője a Somogy táncegyüttesnek, amely arculata hármas alapokon nyugszik, egyaránt magas művészeti színvonalon interpretálják a folklór, a táncszínházi és a kortárs koreográfiákat. Rendszeres résztvevői a nagy múltú koreográfiai versenyeknek, antológiáknak, a Kaposvári Csiky Gergely Színház előadásainak, hazai és külföldi néptáncfesztiváloknak.
2005 óta tanít a kaposvári Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol nagy hangsúlyt helyeznek a technikai és előadói képzésre, kimagasló színvonalú utánpótlást biztosítva a Somogy táncegyüttesnek.
Rendszeresen koreografál a színház darabjaiban, táncházakat szervez, népi kultúrát népszerűsítő foglalkozásokat vezet óvodákban és iskolákban.
Munkásságát díjazták megyei Prima díjjal, városi és miniszteri elismeréssel, koreográfiai díjakat nyert műveivel a Szolnoki és a Zala fesztiválokon is, a Martin György Néptáncszövetség 2022-ben „Művészeti vezetői nívódíjban” részesítette.

Az előadás időtartama: ~ 2 x 50 perc (1 szünettel)

Ajánlatunk


Városi séta a Szecesszió Art Deco Népművészet című kiállításhoz A városi séta NEM a Hagyományok Házából indul, hanem külső találkozási pontról, ami jegyvásárláskor, a pdf belépőjegyen lesz feltüntetve!

Ajánló


Idén június 4-én ünnepelné 78. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása. Halmos Béla sok évtizedes aktív tevékenysége…

Az iskolai év végéhez közeledve a Csillagszeműek különböző csoportjai két programmal várják a közönséget a Hagyományok Házában: 17 órától a…

“Két kezem formálja, a lábam járja, szívem muzsikája!“ Magyar cigány mesterségek, virtuóz táncok, életérzések...

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!