Program


Fókuszban a koreográfusok-Farkas Tamás és László Csaba estje
4

Fókuszban a koreográfusok-Farkas Tamás és László Csaba estje

Fókuszban a koreográfusok-Farkas Tamás és László Csaba estje

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. május 14. szombat, 19:00

A Hagyományok Háza 2014-ben indított előadás-sorozata a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusairól szól. Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben korszakalkotó művész koreográfiái jelennek meg, az est második részében pedig egy kortárs, sokszor még a pályája elején álló alkotó művei láthatók.

Ezúttal rendhagyó módon a fiatal alkotóval kezdjük a Fókuszban a koreográfusok című előadássorozat: Farkas Tamással. A koreográfiai munkásságát legújabb alkotásából a „497” című táncszínházi mű részleteiből ismerhetjük meg. A „performance” jellegű előadás, táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját.

Az előadáson közreműködnek: a békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház Táncosok: Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence, Varga József

Azt est második felében László Csaba erdélyi koreográfus mutatkozik be, aki a 80-as évektől meghatározó alakja - számos néptánc- és népzenegyűjtést végzett Erdély különböző területén- és alkotója az erdélyi amatőr és professzionális táncegyütteseknek. Régi Új műsorában a kevésbé közismert tájegységek koreográfiai megformálása mellett, kivetítve megjelennek László Csaba emblematikus előadásainak részlete is.

Az előadáson közreműködik: a Pipacsok Néptáncegyüttes

zene felvételről: Dezső Attila (hegedű, brácsa), Fazakas Levente (hegedű, brácsa) Fazakas Albert (cimbalom, brácsa), Kelemen Molnár János (nagybőgő)

 

Az előadás végén lehetőség nyílik a beszélgetni az alkotókkal.

A beszélgetés moderátora: Orza Calin

 

A sorozat szerkesztője: Szögi Csaba

műsor részletesebb leírása:

Farkas Tamás I. rész

A „497” című műsor egy táncszínházi, „performance” jellegű előadás, amely táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját. A történet szerint Dumitru Dan vezetésével 1908-ban négy Buzău-i zenész, táncos jelentkezett a Touring Club de France által meghirdetett világkörüli gyalogló versenyre. Az utazók román népdalokat és néptáncokat tanultak, valamint hangszereken kezdtek játszani annak érdekében, hogy útjuk során saját folklórjuk előadásával tartsák fenn magukat. A csoport 1910-ben román népviseletben kezdte meg a több mint tíz évig tartó utazását, mely során 497 pár bocskort használtak el. Feljegyzések, térképvázlatok és napló töredékek álltak az alkotók rendelkezésére, melyek által betekintést nyerhettek a kontinenseket átívelő, kihívásokkal teli, sokszor drámai és tragikus utazásba. A gyaloglók voltak fogságban, vettek részt államelnöki fogadáson, érte őket baleset, de szórakozhattak egy híres indiai maharadzsa palotájában is, és mindezek folyamán számtalanszor megkérdőjelezhetővé vált a jelöletlen ösvényen haladás fontossága. Az I. világháború kitörése és az infláció miatt a 100 000 frankos díj értéke oly annyira csökkent, hogy a diadalmaskodó(k) anyagi helyzete változatlan maradt. Az alkotók felteszik a kérdést a fogyasztói társadalom és a globalizáció termékeinek létjogosultságaival kapcsolatban.

A produkció a békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház közös előadása.

Táncosok: Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence, Varga József

Rendező-koreográfus: Farkas Tamás

Társrendező: Tapasztó Ernő

Művészeti asszisztens: Farkas Ágnes

Zeneszerző: Gera Gábor

Látványterv: Ioan Horga

Plakát: Hodgyai István (Hot-Dog)

Támogatók: Tabán Néptánc Egyesület, Aradi Kamaraszínház, Csoóri Sándor Program, Halmos Béla Program, Békéscsaba Megyei Jogú Város Román Nemzetiségi Önkormányzata

2. rész

László Csaba Régi Új – felújítások

Ez a műsor méltón szimbolizálja a Pipacsok Néptáncegyüttes azon törekvését, hogy néhány közkedvelt tájegység táncai mellett, kevésbé közismert tájegység táncait is bemutatja, mint például Marosmagyaró, Szásznagyvesszős, Nagymoha, Feketekőrös-vidék.

A táncok közt László Csaba néhány nagy előadásának – Paraszt Dekameron, Székely Dorottya, Betyárvilág, Szép Domokos Anna – reprezentatív jelenetei is levetítésre kerül.

Koreográfus: László Csaba

 

zene felvételről: Dezső Attila (hegedű, brácsa), Fazakas Levente (hegedű, brácsa) Fazakas Albert (cimbalom, brácsa), Kelemen Molnár János (nagybőgő)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánló


Az iskolai év végéhez közeledve a Csillagszeműek különböző csoportjai két programmal várják a közönséget a Hagyományok Házában: 17 órától a…

“Két kezem formálja, a lábam járja, szívem muzsikája!“ Magyar cigány mesterségek, virtuóz táncok, életérzések...

A székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes sok évtizede tartozik a legizgalmasabb vidéki néptáncműhelyek közé, köszönhető ez többek között két meghatározó alkotónak,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!