Program


Eltáncolt mesék sorozat: Maros Művészegyüttes: Szép Palkó

Eltáncolt mesék sorozat: Maros Művészegyüttes: Szép Palkó

A Hagyományok Háza Eltáncolt mesék családi előadás-sorozata a Maros Művészegyüttes Szép Palkó című mesejátékával folytatódik. A néptáncos elemekből építkező gyermekelőadások a mesék birodalmába repítik kis nézőinket, az előadást követő kézműves foglalkozás és táncház pedig közös szórakozásra ad lehetőséget.  több

Az erdélyi gyerek és felnőtt közönség által ismert népmesét Benedek Elek meséskönyvében olvashatjuk, ő már 1901-ben megjelentette összeállításában.
Erdélyi gyűjtők meséskönyveiben is rátalálhatunk, hisz eléggé közismert és kedvelt, örökzöld mese.
A történet egy szegény legény, Palkó életútjáról szól, aki érvényesülését keresi a nagyvilágban. Elindul Isten hírével, s útjában óriásokkal találkozik, kikkel egyszerű neveltetése ellenére tisztelettudóan beszél. Ennek eredményeképpen szövetségesre talál az öreg óriás személyében, aki elviszi a királyi palotába.
A király udvarában ugyancsak jó viselkedése miatt belső inas lesz, így megismerik a király lányai is. Legfőképp a kicsi királykisasszonynak tetszik meg a szép fiatalember, s úgy megszeretik egymást, hogy ez a királynak is szemet szúr. Meg akarja leckéztetni a király Szép Palkót, ezért különböző próbatételeket talál ki neki, biztos lévén, hogy a fiú nem tudja ezeket teljesíteni.
A királykisasszony segítségével Palkó kapcsolatba lép az ördögökkel, akik a király parancsát teljesítik, viszont a harmadik próbán magával a királyi családdal kell szembeszálljon.
A királykisasszony furfangja és Palkó ügyessége kiegészíti egymást és minden nehézség ellenére túljárnak az öreg király és királyné eszén.
Persze nem büntetés nélkül, hisz a királyné átka miatt elfelejtik egymást. Ez az átok addig tart, amíg a király és királyné meghal, akkor a szerelmespár egymásra talál és átveszik az uralmat az országban egy hetedhét országra szóló hatalmas lakodalom, mulatság kíséretében.
Mint a legtöbb mesében, itt is a jó győzedelmeskedik. 

Rendező-koreográfus : Varga János
Zene : Kelemen László
Díszlet és jelmez : Szélyes Andrea - Natália , Bíró Vilhelm
Zenekarvezető : Moldován - Horváth István
Tánckarvezetők : Farkas Sándor - Csaba, Törzsök Zsuzsánna
Művészeti igazgató : Barabási Attila - Csaba

Ajánló


A Hagyományok Háza “tematikus napok” rendezvénysorozatának következő alkalmán Felvidék sokszínű és gazdag hagyományos…