Program


Egy gyékényen árulunk - Varga Péter kosárfonó mester - pódiumbeszélgetés

Egy gyékényen árulunk - Varga Péter kosárfonó mester - pódiumbeszélgetés

A személyes hangvételű pódiumbeszélgetés során egy idős mester mesél életútjáról, megtudhatjuk mi volt az a meghatározó élmény, ami a szakmájához vezette, melyek voltak azok a főbb állomások, melyeket a mesterség elsajátítása során járt be, miben látja szakmája kihívásait, örömeit, hogyan látja mestersége jövőjét, milyen tapasztalatok formálták alkotói életútját.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. október 21. szombat, 17:00


Varga Péter 80 éves békési kosárfonó a hazai kosárfonás egyik legemblematikus alakja, Faragó Krisztinával együtt a Kosárfonás című könyv szerzője. 63 éve foglalkozik a kosár- és fonottbútor-készítéssel, s azok közé tartozik, akik nemcsak mesteri módon művelik, hanem mesterien is tanítják a szakmát, a vesszőfonás fortélyait.
Valamikor, a Körösök árterében termettek a legjobb fűzfaágak, később ott épült fel az első magyar kosárfonó vállalat. Itt lett 1958-ban ipari tanuló Varga Péter, akinek nagyon megtetszett a szakma, így ottmaradt a gyárban. Estin leérettségizett, aztán végigjárta a szamárlétrát. Előbb minőségi átvevő, aztán művezető, majd telepvezető lett, végül kikötött a tanításnál. Amikor Pécsett megindult a szakképzés a Termelőiskolában, megkeresték, és 1994 óta tanított ott.
„A tanítás nagyon sok örömet szerez, de a kreatív munka nélkül sem tudnék élni, mert meggyőződésem, hogy a szakma, a tudás minősíti az embert.”
A személyes hangvételű pódiumbeszélgetés során egy idős mester mesél életútjáról, megtudhatjuk mi volt az a meghatározó élmény, ami a szakmájához vezette, melyek voltak azok a főbb állomások, melyeket a mesterség elsajátítása során járt be, miben látja szakmája kihívásait, örömeit, hogyan látja mestersége jövőjét, milyen tapasztalatok formálták alkotói életútját. A mesterrel Legeza Márta, a Hagyományok Háza munkatársa beszélget.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!