Program


Egy gyékényen árulunk - Kalapok, kasok szalmából

Egy gyékényen árulunk - Kalapok, kasok szalmából

Szabó Magdolna: Kalapok, kasok szalmából – A szalmafeldolgozás népi gyakorlata
A kicsépelt kenyérgabona (búza, rozs) szalmájának feldolgozása régóta ismert a hazai háziipari tevékenységek sorában. A háztartásokban használt tárolóedények számos típusa készült kötegbe fonott szalmából, de az egyes szálak laposfonattá alakítását, s az ebből varrt szalmakalap készítésmódját is jól ismerik és alkalmazzák mind a mai napig hazánk egyes tájain.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 9. szombat, 17:00

A kicsépelt kenyérgabona (búza, rozs) szalmájának feldolgozása régóta ismert a hazai háziipari tevékenységek sorában.  A háztartásokban használt tárolóedények számos típusa készült kötegbe fonott szalmából, de az egyes szálak laposfonattá alakítását, s az ebből varrt szalmakalap készítésmódját is jól ismerik és alkalmazzák mind a mai napig hazánk egyes tájain.
Szabó Magdolna előadása ezeket a tevékenységeket helyezi középpontba a nyersanyag felhasználásától a kész termékekig, kitekintve a határainkon túli területekre is.

Bemutatkozás:
Szabó Magdolna néprajzkutató (Néprajzi Múzeum) évtizedekkel ezelőtt kezdte el e témában kutatásait, elsősorban a hajdúsági és az erdélyi szalmakalap készítő központokra irányította figyelmét, de terepmunkái során a tárolóedények készítésével is foglalkozott az Őrségtől a Tisza-mentéig. A háziipar érintett területének történetével, elterjedésével mind a mai napig foglalkozik.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!